Giséla's Blog

gisela3Giséla in het Veld deelt graag haar inspiraties met u. Impressies van dagelijks leven, actualiteit en vooral de verbinding met kunst samengevat in een serie columns.

Emotie, ontroering, verbazing, altijd plezierige kost!

 

Barok in Antwerpen, amai!

barok1Ik ben me aan het voorbereiden om met groepen toekomstige kunstliefhebbers een ‘storytelling’ kunstrondleiding te maken in Antwerpen. Anders dan anders, verleden en heden samenbrengen, heel inzichtelijk, dat is de bedoeling.

En dan kom je natuurlijk uit bij Peter Paul Rubens (1577-1640). 

Wat een genot, wat een man,  je valt van de ene verbazing in de andere! Amai, zou je op z’n Antwerps kunnen zeggen, in de positieve zin,wauw, op z’n Hollands.

Ik hoef het u vast niet te vertellen, maar Peter Paul Rubens, was in zijn tijd niet alleen de belangrijkste, maar ook de succesvolste kunstenaar van Europa. Dit Vlaamse genie wordt ook wel de vader van de Barok genoemd. Vergelijk zijn succes met het optreden van Justin Bieber in de Superbowl. Kracht, passie…! Zo zijn er maar weinig. Nou bij Rubens was dat ook zo, hij was zijn tijd ver vooruit!!

Een korte uitleg over de Barok lijkt me hier wel op zijn plaats om de kracht van zijn werk nog eens te benadrukken.

De Barok ‘reisde’  de hele 17e eeuw rond en overal waar het kwam, paste het zich aan, aan de streek. Van Noord-Italië, Spanje tot aan Engeland. Je kunt de Barok als volgt kort samenvatten: beweging, emotie, passie, muziek, poëzie, architectuur, alles tezamen. Denk aan een etentje en alles wordt in één keer op tafel gezet. Voor-, hoofd- en nagerecht. Het is van alles veel zeg maar.

De stadswandeling  gaat onder andere van het Rubenshuis naar de O.L.V. Kathedraal, waar je topstukken van Rubens kunt aanschouwen. ‘ De Kruisafneming’.... zijn werk pakt je. De Barok zit achter je aan…je kunt er niet omheen. De compositie, kracht, beweging en emotie! Top! U kunt het ‘gewoon’ even gaan zien…! Rubens, een veelzijdig man; een diplomaat, een zakenman, maar vooral ook kunstenaar.

barok2barok3 In 2017 hebben wij met Dutch Master Painters in Antwerpen een mooie tentoonstelling verzorgd met twee Vlaamse meesters, je zou kunnen zeggen van de Lage Landen…De tentoonstelling heette ‘ Is this Real? met Jef Diels. Hij is een van onze Dutch Master Painters, die ik nota bene ontmoette in een kroegje in Antwerpen. Toeval bestaat niet…hij blijkt dé hedendaagse realist van Vlaanderen te zijn. Zijn stofuitdrukking! Amai, dat is niet normaal! Rubens zou er  trots op zijn geweest. En dan…last but not least, Christiane Vleugels, zij heeft ‘standing out’ geschilderd. Kijkt u eens, is het niet geweldig? Hyperrealist Vleugels is ook haar tijd ver vooruit wat mij betreft, met haar werk laat zij zien, dat er maar enkelen zich kunnen onderscheiden van de rest…zij kleuren de wereld!

En als ik dan nog even door ga over Antwerpen... Vergeet ook niet het Vrijheidsbeeld van België, op de Grote Markt in Antwerpen, de Brabofontein! Wat een stad…zo kan ik nog uren doorgaan… Het ademt de vrijheid van geest, en de kunst nodigt u uit om van deze vrijheid te genieten…

Terwijl ik dit schrijf heb ik heerlijk ‘mijn’ Ramses Shaffy op staan en uit de luidspreker komt het lied ‘Antwerpen’, qua emotie en beroering een echt Baroknummer…

Antwerpen is uitbundigheid, Antwerpen is zottigheid, Antwerpen is een Rubens vrouw, Antwerpen is licht van zin…Amai, Amai, Amai

 

Vader

kopierszelfportretIk ben van mening dat er in ieder gezin een goede hiërarchie en dus sturing moet zijn, of dit nu vader of moeder is, noem het voor mijn part gender neutraal, als het er maar is!Voor mij is een vader iemand op wie je kunt vertrouwen, een voorbeeld, een man van liefde, een man die zijn kennis wil overdragen. Misschien zou je wat abstracter ook kunnen zeggen, ik ben schatplichtig aan mijn vader…hij heeft mij tools gegeven voor het leven…

 

Lees meer: Vader

Beeldenstorm

Gedurende lange tijd had ik me erop verheugd mijn dochter het Louvre in Parijs te laten zien.

beeldenstorm1Toen de voorpret lang genoeg geduurd had en ik haar op 7 jarige leeftijd meenam naar het Louvre, was ze heel erg stil. Toen we buiten kwamen werd het mij duidelijk waarom: ze was enorm geschrokken van al die enge schilderijen. Stom van me, natuurlijk. Maar in mijn enthousiasme haar de mysterieuze lach van de Mona Lisa te laten zien, was ik totaal vergeten dat er ook hele enge schilderijen in het Louvre te zien zijn.
Ik heb het geweten, want de komende jaren ging mijn dochter geen enkel museum meer in.

Lees meer: Beeldenstorm

Gouden Eeuw en #metoo

Zelfportret als luitspelerZoals u wellicht weet ben ik met Dutch Master Painters een paar keer per jaar druk bezig om tentoonstellingen in te richten. Daarbij probeer ik altijd de geschiedenis ‘dichtbij’ te brengen en ben ik ook te pas en te onpas bezig om mij te verdiepen in het verleden. Zo ging ik een tijdje geleden op pad met vriendinnen om een kunstgeschiedenis-cursus te volgen met als thema "Symboliek in de Kunst". Ik moet zeggen, het was een feest, het was genieten! Dit kwam vooral omdat er zo heerlijk ‘dichtbij’ werd verteld over de kunsten en in dit geval de symboliek van de 17e eeuw.

Lees meer: Gouden Eeuw en #metoo

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...