Gouden Eeuw en #metoo

Zoals u wellicht weet ben ik met Dutch Master Painters een paar keer per jaar druk bezig om tentoonstellingen in te richten. Daarbij probeer ik altijd de geschiedenis ‘dichtbij’ te brengen en ben ik ook te pas en te onpas bezig om mij te verdiepen in het verleden. 

Zo ging ik een tijdje geleden op pad met vriendinnen om een kunstgeschiedenis-cursus te volgen met als thema "Symboliek in de Kunst". Ik moet zeggen, het was een feest, het was genieten!  Dit kwam vooral omdat er zo heerlijk ‘dichtbij’ werd verteld over de kunsten en in dit geval de symboliek van de 17e eeuw. Er werd een werk van een "Dutch Master Painter" van weleer onder de loep genomen : Jan Steen. De taal van de symboliek in schilderijen, en de kracht ervan!

De meeste mensen in de Gouden Eeuw konden niet lezen of schrijven en de verhalen werden verteld aan de hand van schilderijen. In die tijd waren de symbolen in de schilderijen heel erg duidelijk! Geen twijfel mogelijk,! Jan Steen dus... u kent hem wel, die kunstenaar van "Een huishouden van". Als je zijn werk bestudeert dan denk je onwillekeurig dat deze man er echt een zooitje van maakt;  Maar eigenlijk waarschuwde Jan Steen de mensen. Hij wil iets uitdragen…hij was moralist en had commentaar op onzedelijk gedrag ! 

steen04

Kijk bijvoorbeeld eens naar het werk "Zoals de Ouden zongen".

Okay, dan nu een korte uitleg over de symboliek die het werk uitstraalt!  'Zoals de Ouden zongen' dat ziet er gezellig uit, een echte herkenbare Jan Steen. Op het eerste oog niks aan de hand, maar kijk eens naar de details:

- schelpen van oesters en mosselen , u snapt het al wel denk ik… 
- een vogelkooitje met het deurtje open (avontuurtje van de man buitenshuis)
- een jongen die pijp leert roken (symbool voor gemeenschap)

Zo zijn er nog diverse symbolen die je terugzag in die tijd. Ik som er nog een paar op:

-Kruik: symbool voor vrouwlijk geslachtsdeel
-Luit: spel der liefde
-Stoof: opwarmen van… werd vaak bij de rok van de vrouw geplaatst

-Distels: trouw van de man
-Citroen: rijkdom
-Vanitas Symbool: vergankelijkheid
-Hondjes: vertrouwen, maar ook seksualiteit

Zelfportret als luitspelerIn die tijd werden signalen over bijvoorbeeld het liefdespel, in beeldtaal weergegeven. De meeste mensen konden immers niet schrijven en verhalen werden verteld aan de hand van de schilderijen.

Naar het ‘Dichtbij’!

Misschien kan de MeTOO discussie worden geholpen met ‘simpele’ beeldtaal, zoals een verkeersbord, zo van: Nee, Stop!

Of…als u dan toch op Tinder zit, laat u dan portretteren met een luit door één van onze Dutch Master Painters, dan weet uw ‘date’ ineens waar hij/zij aan toe is…

 

Giséla in het Veld

Dutch Master Painters

Nieuwsbrief! Blijf op de hoogte over nieuwe kunst en events...